Hoe meet je een deur op?

Het opmeten van een binnendeur in alle nauwkeurigheid is cruciaal om ervoor te zorgen dat de deur goed past. Of je nu een bestaande deur vervangt of een nieuwe deur wil plaatsen, onderstaande stappen helpen je op weg. Hier kan je ook het opmeetblad terugvinden dat onze monteurs gebruiken. Sla de afbeelding op en druk het af als leidraad voor je meting.

Wat je nodig hebt

  • Meter (best minstens 2 meter lang)
  • Waterpas (optioneel, voor controle van scheefstand)
  • Pen en papier voor notities of opmeetblad hiernaast als leidraad

Stap 1: De hoogte opmeten

Meet de hoogte van de deuropening op drie verschillende plekken: links, midden, en rechts van de deurpost, van de vloer tot aan de bovenzijde van het kozijn. Noteer en gebruik de kleinste van de drie metingen. Kozijnen kunnen in sommige gevallen licht scheef staan, en door de kleinste meting te nemen, voorkom je dat de deur te hoog is en niet goed past.

Zorg dat je meet van de afgewerkte vloer. Indien je vloerbedekking of een drempel hebt, meet dan van de bovenzijde van de drempel naar boven. 

Stap 2: De breedte opmeten

Meet de breedte van de deuropening ook op drie plekken: bovenaan, in het midden, en onderaan.

Hier geldt opnieuw: neem de kleinste breedtemeting. Dit voorkomt dat de deur te breed is voor het kozijn en mogelijk vast komt te zitten tijdens installatie.

Stap 3: De afgewerkte muurdikte meten (het kozijn)

De dikte van het kozijn (ook wel afgewerkte muurdikte genoemd, inclusief pleisterwerk en eventuele tegels) is belangrijk voor de juiste maat deur. Dit meet je vanaf de buitenkant van het kassement tot aan de binnenkant van de deuropening.

Stap 4: Controleer het kozijn

Gebruik een waterpas om te controleren of de deurpost loodrecht staat. Dit kan scheefstanden opsporen die bij het ophangen van de deur problemen zouden kunnen veroorzaken.

Als het kozijn scheef is, houd hier dan rekening mee bij het ophangen van de deur en pas deze indien nodig aan.

Extra tip:

Check je vloer: controleer of je vloer waterpas is, vooral bij scheefstaande kozijnen of een ongelijkmatige vloer. Dit voorkomt dat de deur bij het openen of sluiten schuurt.